Att börja paddla surfski – säkerhet

Säkerhet

Det finns en del säkerhetsregler som alla bör tänka på, både när man är ny i sporten men också för gamla surfskirävar som lätt kan bli lite glömska eller överskatta sig själva. I surfski handlar det om att veta sin gräns; hur långt man orkar paddla, hur stora vågor man kan hantera och hur bra man behärskar re-entryn. Den här artikeln handlar om surfski och säkerhet på en översiktlig nivå. Fördjupa dig gärna vidare i de olika områdena på sidan ’Säkerhet’ här på westcoastsurfski.se.

Väder: var uppmärksam på väderprognoser men kom ihåg att det bara är prognoser. Så förutom att ta en prognos i beaktning ska du även se till rådande temperatur och väderförhållanden, speciellt vind och vågor, just där du planerar att paddla. Frånlandsvind kan vara förrädiskt, havet ser lugnt och inbjudande ut längs kuststräckan men när du kommer längre ut kan du snabbt bli förd ut mot havet av vinden och vågorna och det kan bli riktigt tufft att paddla tillbaka. Lokala strömförhållanden är något annat som lätt glöms bort och vågsystem kan påverkas mycket av olika bottenförhållanden och havsströmmar.

Lugnt väder. Foto: Anders Karlsson

Flytväst, leg leash och telefon.
Använd gärna en flytväst i neonfärg och en keps eller annan huvudbonad i samma färg. En leg leash, telefon i vattentätt fodral samt lämplig klädsel beroende på årstid och förhållanden är också nödvändigt. En gammal hederlig knapptelefon med ett kontantkort och bra batteritid i ett vattentätt fodral är faktiskt att föredra eftersom det är mycket svårt att hantera en smartphone med touch screen med våta och kalla fingrar. Din smartphone kan vara med i ryggfickan om den absolut behövs för någon tracking-app som gör att du blir spårbar, eller så kan den vara nedpackad i en vattentät påse framför pedalstället tillsammans med något extraplagg.

Ha ALLTID med en visselpipa, den hörs långt jämfört med din röst, en liten fällkniv kanske inte heller är dumt, har man inte den med kommer den naturligtvis att behövas. Använd gärna en solskärm eller keps och fäst dem med en tunn lina i flytvästen. Solglasögon och solkräm är också bra men tänk på att solkräm på händer och sedan på paddelskaftet blir en otrevligt halkig kombination.

Att förbereda sig för paddling i vågor kan man göra genom att paddla in och ut genom vågorna på en sandstrand. Det är utmanande men alltid nära in till land men välj en sträcka av stranden där inga badare håller till. Foto: Kris Levemyr

Var uppmärksam på var vågorna bryter eller var vattnet störs av dolda objekt under vattenytan, du har ett underliggande roder som fungerar bäst om det inte träffar stenar.

Vett vid sandstränder med brytande vågor
Första gången du paddlar i brytande vågor kommer du att inse vilken enorm kraft det finns i dessa. Vid sandstränder med stora vågor ska du se till att aldrig hamna mellan skin och land. Vågorna kan då skjuta båten framför sig så att både du eller andra skadas. När du går ut mot vågorna hållandes i din surfski så se till att du står mellan vågorna och skin. Var också observant och använd helst en sträcka av stranden där inte alla andra badare är, mister du båten så kan ekipaget orsaka kaos och elände på sin väg in och upp på stranden. Är det tomt på folk så trycker bara vågen båten framför sig och då spolas den upp på stranden utan att bli skadad. När du paddlar genom brytande vågor vid en sandstrand skall du inte vara inkopplad i leg leashen. En brytande våg har stor energi och skulle den ta med sig din ski (om du ligger i vattnet) kan det bli så pass stor kraft i leg leashen att den går av eller att du skadar dig. Då är det bättre att bara släppa surfskin och hämta den på stranden.

En nödfackla tar liten plats och kan vara din livlina om någon letar efter dig/du vill bli hittad. Men träna gärna på att använda den. Foto: Stig Fagerståhl

Paddla smart och gärna tillsammans med andra. Var observant på vilka de andra är, vilken nivå de har och hur allas dagsform verkar vara. Tänk på att tryggheten ökar när man är flera som paddlar tillsammans men också att tryggheten blir falsk om ingen kan hjälpa någon annan. Viktigt är också att inte ha för rank båt för dagens förhållanden, det gäller alla och alltid. Man bör också tänka på att det mitt ute på havet kan vara betydligt stökigare sjö än där man skall starta eller gå i mål. Det är nödvändigt att ha tränat re-entrys så man kommer upp i sin båt om man hamnar i vattnet. Lämplig klädsel är bra, avkylning kan påverka allas prestanda eftersom man fort blir blöt även vid vanlig paddling, Det är också bra att ha med sig vätska och något ätbart för att återställa blodsocker under vägen. Är man längre ut och i mer krävande förhållanden kan även en personlig nödpejlsändare och nödfackla vara bra att ha med. Men tänk på att ingen säkerhetsutrustning i världen kan ersätta sunt förnuft, kunskap och bra beslut. Det är inte schysst att som plan B förlita sig på att ringa efter hjälp, det bör vara plan C, eller D.

 


Vi har samlat ytterligare info om säkerhet. Läs här