Hur blir jag en surfskipaddlare?

Du kanske har blivit nyfiken och inspirerad av våra långa smala surfskis på biltak, eller när de glider fram på vattnet, och visst ser det kul ut? Det är fantastiskt kul och efter att du ha lärt dig paddla och så småningom kan hänga med paddelkamraterna på en bra downwind-tur med fina surfar så är det en obetalbar upplevelse.

Vi börjar med att anta att du aldrig har paddlat tidigare. Vi antar också att du kan simma och har en viss vattenvana. Paddlar man i vågor så underlättar det nämligen en del, men allt går att lära sig.

Du kan ta med en kamrat och gå en kurs, det underlättar att ha någon att dela upplevelsen med och man kan också diskutera det man upplever och få bättre perspektiv. Har du ingen sugen kamrat så skall du självklart börja paddla ändå, det finns nya kamrater runt hörnet.
Är du väldigt ivrig börjar du sedan säkert planera att skaffa utrustning och det kan tyckas vara en stor investering, men vi lovar dig att du kommer att bli nöjd. Du träffar nya paddelkamrater och ser livet ur ett helt nytt perspektiv. Det är inte bara paddlingen i sig som är värdefull utan som bonus tvingas vi lägga kvar alla stress och alldagliga problem i land för att kunna vara närvarande ute på vattnet.

Kurs i surfski, Oscar Chalupsky visar här grunderna i paddelteknik. Foto: Anders Karlsson

Din första, helst stabila, surfski kan med fördel vara begagnad. Balanserar man för mycket paddlar man mindre. Men eftersom det är stor efterfrågan efter dessa, som kallas instegsbåtar, har det varit svårt att hitta dem begagnat och då blir det en ny båt man får skaffa. Tyvärr finns det i stort sett inga uthyrnings-surfskis idag, det är ingen som har vågat satsa på detta. Delvis för att båttypen generellt är ömtåligare än vanliga kajaker, delvis för att det antagits att marknaden är konservativ och inte har efterfrågat detta men det kanske blir ändringar på det i framtiden?
Vingpaddeln är en viktig del och kan naturligtvis också den köpas begagnad. Det är en effektiv paddel och används både för att driva dig och surfskin framåt men också till att stötta i surfarna. Nackdelen med att köpa begagnad paddel är att det kan vara svårt att få tag på rätt modell i rätt längd och storlek, köper du en ny så får du paddeln exakt som du vill ha den. Var rädd om din paddel, luta den aldrig stående mot något, lägg den inte på marken där man kan trampa på den och spola så ofta du kan av den med färskvatten, speciellt vid kopplingen där den är delbar.

Flytväst är obligatoriskt och det är fördel att köpa en väst i tydlig signalfärg, orange eller neongul. Det finns särskilda surfskivästar som är både smäckra och lätta, havskajakvästar är ofta ganska skrymmande och tunga. Det behövs också en leg leash, säkerhetslinan som förankrar båten till dig, eller rättare sagt till ditt ben. Surfskis är lätta och vinden tar dem lätt utom räckhåll om du skulle råka hamna i vattnet och tappa den, därför är den extremt viktig.

Kläder under sommartid kan i stort sett vara vanliga träningskläder, om man vill hålla rumpan varm så funkar ett par tunna neoprenshorts. Naturligtvis finns det flera olika lösningar men för sommarpaddling krävs alltså inga speciella superplagg. Under den kallare årstiden kan man använda mer neopren eller tunna torrdräkter.

Neopren och tunn torrdräkt här under en påskpaddling vid Mölle. Foto: Kris Levemyr

All paddelutrustning och även surfskin mår bra av att spolas av så ofta det går, båten bör poleras av med vaxpolish någon gång då och då. Vid dessa tillfällen görs med automatik en visuell kontroll av båten och det är alltid bra.

Det finns flera olika kompositmaterial som används för tillverkning av surfskis vilket påverkar vikt, styvhet, styrka. Generellt kan man säga att desto lättare en surfski är desto dyrare är den. En lätt båt, ca 10-11 kg, är lätt att bära men se upp när du bär den på land då vinden lätt tar tag i den. Det är faktiskt bra att träna på hur den skall bäras. En lätt båt rör sig också mer i vattnet vilket kan vara både en fördel eller nackdel beroende på hur bra balans man har.  De lättaste båtarna är oftast också mer känsliga för slag och ovarsamhet. Så en något tyngre, 13-15 kg, tåligare båt är att fördra när man börjar sin surfskikarriär. En viss försiktighet är alltid bra, inga surfskis tål hur mycket bonk som helst och ju mindre smällar desto längre håller de.

Bära surfski tillsammans och bära surfski ensam, den senare något mer utmanande. Foto: Kris Levemyr

På surfskimarknaden finns numera surfskis tillverkade i plast. De är visserligen tyngre, drygt 20 kg, men de är med sin vikt stabilare plattformar samtidigt som de är flera kilo lättare än havskajaker. De kostar mindre, har ofta en praktisk packlucka eller två och är mycket tåliga. Som tillbehör till de flesta surfskis finns akterhängda uppfällbara roder som med fördel kan användas om man paddlar över stock och sten. Men på havet i vågor är alltid ett underliggande roder bäst, det ligger alltid i vattnet och styr till skillnad från det förstnämnda.

En bil är en tillgång, men det finns andra som har så det är ingen panik om du inte har en. Ett takräcke av bra kvalité är bra, desto längre bas du får mellan front- och akterräcket desto stabilare ligger båtarna på taket. Det finns olika tillbehör, vaggor, klossar eller olika höglastare. Gemensamt är att de sätts runt eller i spår på ovansidan takräcket. Man kan också med fördel lasta surfskis uppochned liggande på två bitar billig rörisolering. Investera också i spännremmar av god kvalitet. Var noga vid lastning så slipper du utsätta andra trafikanter för båtar som lossar under transport.

Vad det gäller förvaring skall du ju förvara din surfski någonstans, kanske i trädgården, i garaget eller hos någon kamrat. Allra bäst är att den ligger skyddad från solens UV-strålar som sakta men säkert bryter ned alla båtars gelcoat.

Paddelklubbarna i Göteborgstrakten är få, det finns två, Göteborgs Kanotförening vid Saltholmen och Näsets Paddlarklubb vid Delsjön. Det är lätt att bli medlem men det kan vara lång väntetid för att få en kajakplats där. En möjlighet är också att förvara surfskin i en container nära havet genom att hyra in sig.

En av surfskipaddlarna som förvarar sin surfski i containern vid Killingsholmen. Här går även finfint att paddla – och fika i sjöboden efteråt. Foto: Per Hübinette

Vi har under ljusare delen av året fasta paddeldagar på, i dagsläget. två olika platser. Där tränar vi i lagom lättsamma former, alla kan i stort sett vara med eftersom det anpassas på olika sätt. Läs mer om surfskiträningarna här. På helgerna räcker tiden till för lite längre expeditioner eller nya downwindturer. Man kan paddla året runt även om man bör vara något försiktigare vintertid samt att man måste vara rätt utrustad. Mörkret lägger av naturliga orsaker en aning sordin på veckoverksamheten men vi sätter vårt hopp till bra helgväder.

Vi har en mycket aktiv Facebookgrupp ”Västkust Surfski”. Där diskuteras det mesta högt och lågt, det är bara att ställa frågor om man undrar något. Det är där ’det händer’.

Gå gärna med i vår Facebookgrupp Västkust Surfski – West Coast BAMF Surfski HPG Luck-lovers