Vad är surfski?

Vad är surfski? En surfski kan beskrivas som som en lätt, lång och smal kajak designad för att kunna paddlas fort i havsmiljö. Surfskin är runt 6 meter lång beroende på modell och finns numera i olika bredder, allt från samma bredd som en havskajak till lika smal som en racingkajak. Surfskin är en solid flytkropp där sittbrunnen, som är helt öppen, är försedd med en självläns. På så vis är det enkelt att ta sig upp i surfskin om man välter ur den, och man behöver inte lägga tid på att tömma surfskin eftersom vattnet länsas ur med självlänsen.

Surfskin har en skrovform som lämpar sig väl till surf på havsvågor. Surfskin är dessutom försedd med ett relativt stort underliggande roder vilket ger paddlaren god styrförmåga i vågorna.

Surfskin är ett fantastiskt kul tävlings- och träningsredskap i havsmiljö. Förutom att använda sin surfski till träning och tävling går det naturligtvis bra att turpaddla eller ”bara” paddla och njuta av utsikten. Och är det varmt så varför inte ta ett dopp direkt från skin?

Ordet surfski är en sammansättning av surf och ski där surf betyder surfa och ski betyder glida. Och just dessa två ord beskriver väl känslan liksom huvudsyftet med just surfski.

Att paddla surfski kan vara ett sätt att komma ut i naturen och susa över spegelblanka fjordar.

Sporten Surfski – aka Ocean racing
Sporten har sitt ursprung i livräddningssporten ’surf life saving’ i Australien och Sydafrika, länder med strandkultur och där sporten är mycket populär. De tävlande har en standardvariant av surfski, en så kallad spec ski, som är byggd för att klara av brytande vågor. De tävlande skall ta sig ut genom de brytande vågorna (surfzonen), runda två bojar för att sedan surfa tillbaka in till stranden. En mycket rafflande tävlingsgren där ledarpositionen ofta växlar flera gånger mellan olika paddlare. Se videoklippet från en av tävlingarna i Australien.

Surfskin är en vidareutveckling av spec skin där surfskin i sitt lätta material är designad för att gå fort i havsdyningar/vågor som inte bryter. Ocean racing tävlingarna är mycket längre, ofta 20-30km långa där paddlaren behöver vara både fysiskt tränad och kunna läsa vågor för att nyttja vågornas energi så mycket som möjligt. Först i mål vinner. Tävlingsbanorna förläggs så mycket som möjligt i vågornas riktning, s.k downwind.

Ocean racing blev en gren i internationella kanotförbundet liksom svenska kanotförbundet 2012 och första VM hölls 2013 i Portugal. VM arrangeras vart annat år liksom EM.

VM i Portugal 2013 där strandstart gällde. Foto: Bengt Nilsson

Surfski vs Havskajak?
Det ena behöver såklart inte utesluta det andra men måste man välja så tänk på följande:
-En surfski har oftast inte någon/några packluckor. Det är möjligt att relativt enkelt sätta in egna luckor i sin ski men man uppnår aldrig samma packvolym som på en havskajak. Det finns dock flera surfskipaddlare som till exempel har paddlat Orust runt med ski och packat med sig ett litet tält, sovsäck, liggunderlag, mat och triangia. Bib, luftmadrass, och trerätters är dock bara att glömma.
-I surfskin blir man i princip alltid blöt om rumpan och fötterna, även om det är en lugn dag på havet. Det innebär att man får paddla i neoprenshorts/byxor och ett par neoprenskor om det inte är mitt i varma sommaren.
-En surfski är oftast mycket lättare än en havskajak och de flesta lastar sin egen ski på biltaket utan problem (10-17kg). Dock kan den på grund av sin längd vara svår att få plats med i ett vanligt garage.

Havskajak och surfski vid Lofoten. Foto: Patrik Stenberg