En midvintersurfdröm

Regi : Tarifa Surfski center / Boyan Zlatarev
Text & musik : Daniel Kramberger och Markus Grip
Alla foton: Boyan Zlatarev/Tarifa Surfski Center

Snacket, uppladdningen å taggningen drog igång kring den stora surfskifilmfestivalen i Näsets Paddlarklubbs     lokaler och förverkligades i en perfekt kombo av vind och vågor genererat av totalt stiltje, pålands och frånlandsvindar. Markus Grip aka “the poster boy” hakade på till ett till en början kyligt Tarifa 9-13:e Januari. Planen var 3 dagars Surfski träning och skoj i Atlantens böljor och så gött vi fick det, trots att den samlade Surfski expertisen i Sverige röstat ner Januari som en undermålig månad för bra surf – Luck has nothing todo with it! 😉

Vi anlände till Malaga och hyrde bil. Väl framme i Ricardos Airbnb lya installerades vi oss i denna 6 bäddslägenhet perfekt för ca 3 surfskipaddlare även om 6 st hade behövts för att hålla värmen, det var svinkallt verkligen svinkallt så i säng med underställ å två täcken blev ett vinnande koncept.

Dag 1 (2 pass på vattnet / 2 pass teori)
Började dagen som den första slutade med att huttra nått j-lskt med vinterjackor och underställ i en lägenhet som saknade värme förutom generat av full fräs på spisen 🙂 Paddlingen inleddes med ins and outs vid stranden för att Boyan skulle se vad vi gick för innan han tog oss på vidare äventyr, denna morgon var dock perfekt med pålandsvindar som byggde vågor mot stranden. Eftermiddagen hade vinden vridit samt ökat på rejält, nu grillades min arma kropp rejält då vi körde S2 varvat med S1 under 2h fyllt med kamerateknik (3 Gopro nerds på resa kan bli en blockbuster till surfskifestivalen :)), surf och skoj.

Foto: Boyan Zlatarev

Dag 2 (2 pass på vattnet / 2 pass teori)
Paddlingsteknik på schemat denna stilla, varma och muskel trötta dag. Jämfört med gårdagen då torrdräkt rekommenderades körde jag i shorty och njöt i den 20 gradiga hettan. Träningen satte koordination och tålamod på prov, målet var att jobba på effektivare paddling och stabilitet som i sin tur skulle ge mer skoj på havet. Galet skönt med ett ,muskelmässigt, lugnt pass efter gårdagens urladdning för en trött småbarnsfar. Det var mentalt svårt att se framför sig när vi harvade runt i en å hur vi skulle bli bättre surfare men vi litar blint på Boyan och gör som han säger, det blir bäst så och det bevisade han gång på gång. Lunchen spenderades i ryggläge, vi tog beslut att skita i lunchen och sova istället (galet bra beslut att hoppa över en måltid när man är och tränar). Eftermiddagen kom två utvilade, vågsuktande west coat bad ass super surfers till samlingen och möttes av informationen att vi skulle köra v5or in och ut vid surfcentret. Vi såg ut över ett till synes blankt och platt hav men ack vad vi bedrog oss. Ett av de bästa passen under veckan där vi fick chansen att verkligen surfa vågorna och träna reentry. Med 17 gradigt vatten och klarblå himmel njöt vi i fulla drag och det var denna eftermiddagen Markus fick sitt nya smeknamn “The poster boy”.

Kvällen kröntes med besök av Evy och Lasse och en trip downtown Tarifa, som visade sig göra sig mycket…mycket … enormt mycket bättre på högsäsong men Lasse med sin briljanta spanska fann vägen till en pizzeria muy buena. Vägen tillbaka till bilen behöver vi inte snacka om men det var inte Lasse som tog hem priset för bästa lokalsinne.

Foto: Boyan Zlatarev

Dag 3 (2 pass på vattnet / 1 pass teori)
Vinden hade vänt igen och återigen läste vi av havet helt fel och trodde vi såg ett platt och surfglädjedödande pass framför oss men nu var det fart under grejerna och vi fick två pass ned riktigt bra downwind. FM bjöd på den bästa och längsta downwind sessionen av de två även om eftermiddagen och avslutningen också hade sin charm med lugn avslutning och avkopplande bad innan vi bar upp båtarna å vinkade adjö till havet å sanddynerna fö denna gång.

Vi lämnade Tarifa med mersmak och en hel del blåsor i händerna. Vad gäller värmen i lägenheten fann vi ett element som värden gömt i en soffa, lånade ett ytterligare av Boyan samt körde spisen på full kräm för att ha det drägligt samt torka kläder 🙂

Over and out!
Daniel Kramberger

Undertecknad njuter av surf i Tarifa. Foto: Boyan Zlatarev
Foto: Boyan Zlatarev