Vinter-DW – Torrdräkt eller våtdräkt?

Gött att fler upptäcker vinterpaddlingen. Ofta bra vind och vågor. Ja, nybörjare är välkomna.

Glödhett med Torrdräkt
När jag nyligen sålde en välkänd torrdräkt på blocket, budade köparna som på en överhettad bostadsmarknad. Det verkar vara en megatrend med torrdräkt.

Hört att det KRÄVS torrdräkt vid DW på vintern. Någon säger att det handlar om rörelsefrihet för bra teknik. En tredje tycker att torrisen är smidigare att ta på och av. Någon påminner om att alltid ta med en kniv ut om man paddlar med torrdräkt och någon annan påpekar att en torrdräkt med hål inte fyller sin funktion. Alla har säkert rätt. Själv gillar jag att paddla med torrdräkt. Smidig som en pyjamas – första kvarten på havet.

Eller?
Nej, för mig handlar det om svett. Ja, transpiration alltså.

Det är vattenpölar i ärmarna efter 30 min paddling. Upplevelsen en halvmeter längre ner…… kan summeras med ett klassiskt citat. “Först är det varmt, sen blir det kallt”.

Ja, du fattar.

Fötterna mår fint med tjocka yllesockar i torrisen, men tänk när jag reser mig efter paddlingen och en liter svett forsar ner till de torra och fina fötterna. Uuuuuuh. Omysigt.

Alltid dubbla underställ
Transpirations-problemet i torrisen löser man med dubbla lager underställ. Underst ett lager klassiskt svett-underställ. Några verkar föredra olika former av ylle som mellanlager. Fleece används också. Dessutom finns specialtillverkade underställ för ändamålet. Så länge mängden fukt innanför membranet är rimlig, funkar det för många att det sugs upp i mellanlagret. Några byter bara en tröja mellan turerna när vi kör många varv DW. Dubbla underställ funkar för mig vid exempelvis alpin skidåkning, men inte i den fuktigare miljö vi paddlar i.

Våtdräkt på tork hemma i källaren

Säkerheten
Så länge det är rimligt torrt mellan kroppen och Goretex-membranet är kanske torrdräkt det säkraste alternativet.

Tidigt i våras, strax efter islossningen i Öresjö testade jag säkerheten med torrdräkt efter två timmar paddling. Genomblöt av svett välte jag en bit från bryggan och tvingade mig själv att ligga kvar någon minut i vattnet. Oj, vad snabbt det blev kallt. Skulle inte fixa en halvtimme i vattnet. Insåg att jag har haft en falsk trygghet med torrdräkt.

Träffade några kite-surfare ute på havet någon vecka senare. De berättade om tjocka våtdräkter för kalla vattentemperaturer. Insåg att olika surfare, simmare, dykare ligger länge i vinter-kallt vatten med våtdräkt. Ping – här är lösningen för mig.

Alternativen till torrdräkt
Det finns säkert flera olika alternativ. Provade först med det jag hade. På med tunna sommar-neoprenet med långa byxor och en långärmad tröja. Ovanpå det long-johns i 3mm neopren. Därefter paddel-annorak. Gjorde om testet vid bryggan efter ytterligare en tvåtimmarsrunda, nu i högre fart. Ojoj, en fungerande lösning för transpirerande Örjan. Upptäckte att det behövs en tamp eller kraftigare gummisnodd kring midjan eftersom jackan inte slöt tätt. Så, vanlig sommar- och höst-utrustning i flera lager funkar för säker paddling på vintern. Någonting säger mig att det är just så som surfskipaddlare gjort fram tills torrdräkterna började dominera marknaden.

Det kan vara svårt att hitta en vinter-tjock long-john. Övervägde ett tag att köpa begagnad surfing-våtdräkt för att direkt gå på med kniven för att skära bort ärmarna och halstätningen. 7mm Long-johns för dykning säljs i set med jacka som oftast har en blöja och verkar klämma mellan benen, ajaj. Det går dock att beställa utan jackan från USA. Hittade på blocket en dykfirma som sålde begagnade 7mm long-johns från Aqualung för en spottstyver. Efter att ha lagat med våtdräktscement och testat, kan jag konstatera att 7mm är varmt så det räcker. Du som är frusen skulle gilla den skarpt. Med våtdräkt på vintern blir skorna viktiga. Jag behöver neoprensockar och 5-7 mm tjocka skor när vattnet är kallt.

Varm och gosig våtdräkt med 7mm tjocklek och mjuk insida.

De flesta verkar undvika att paddla i hel våtdräkt eftersom det hämmar en hög paddelföring. Men, är det någon som testat de våtdräkter som simmarna använder? Simmarna bör ju rimligen ha samma förutsättningar som oss, att armarna måste vara fria.

Pro’s & Con’s – vad som är bäst verkar vara individuellt
Jag hade hellre paddlat i pyjamas-smidig torrdräkt istället för flera kilo våtdräkt. Visst är vattentäta membran som andas fantastiska, men de har långt ifrån det flås jag behöver. Gränsen för just mig verkar gå vid aktivitetsnivå strax under promenadtempo, låt oss kalla det flanör-tempo. Så, för mig är torrdräkt bara för helg med tält och bag-in-box-vin.

Med våtdräkt är det krångligt att byta om, tungt att bära i packningen, skrymmande och meckigt att torka. Men, det funkar bra när man väl paddlar, och då kan man trycka på för fullt så att det bränner i lungorna och musklerna.

De flesta svettas mindre än mig och då ser prioriteringarna annorlunda ut. Kanske vill du ha våtdräkts-lösningen när du kör hårt i en fjord och torrdräkten på den längre och lugnare turen. Några drar på torrisen medan jag fortfarande tycker att det är sommar. Lyllos alla ni som slipper svettas syndafloder på fel sida om goretex-membranet.

Summasummarum.
Torrdräkten är säker, smidig, behaglig, enkel, lätt – om du svettas bara lite. Svettas du som ett fullblod är den inte bra på något sätt.

Den tyngre och klumpigare våtdräkten är alltid en säker lösning som du kan maxa i och svettas som ett fullblod, hela året.

Men, under våtdräkten då?
– Gundes gamla kallingar från craft så klart.

Over & Out //Inlands-Örjan