Säker på downwindturen

Författare: Emma Levemyr


För många av oss är grädden på moset med surfski att paddla downwind. Downwind innebär att paddla med vågorna och vindens riktning under en längre sträcka och att ’sticka iväg på en downwind’ innebär oftast att man paddlar från A till B. En downwind kan innebära kortare eller längre sträckor över öppet hav långt från kusten. Den här artikeln tar upp några olika parametrar att ta i beaktning när du planerar din downwindtur grundade utifrån de erfarenheter jag har.

Kan man ge sig ut själv på en downwindtur?

Det beror såklart på din förmåga, vind, temperatur och sträckning. När jag planerar en ensamtur ställer jag mig frågan: Vad händer om jag tappar min surfski och min paddel? Jag har alltid med mig knapptelefon och nödsändare, tar dubbla leg leash och alltid paddelleash om det blåser på lite mer, för vem skall fånga min ski om den skulle slita sig? Om turen går lite längre från land klär jag mig lite extra. På vintern skulle jag förmodligen inte ge mig ut ensam på en exponerad  downwind i större förhållanden utan då håller jag mig till fjordarna. Något som jag ser som en självklarhet är att reentryn sitter som ett smäck, i ryggraden. Du gör den i sömnen. Du behöver aldrig fundera. Om du är osäker på din reentry ska du absolut inte ge dig ut ensam på downwind.

Om man paddlar tillsammans med andra ökar såklart säkerheten då det finns folk runt omkring dig som kan fånga in din ski om den sliter sig, ringa om något händer mm. Jag har till och med varit med om att folk har bytt ski under downwindtur då någon blivit trött och plötsligt blivit för rank. Något som är viktigt att komma ihåg är dock att hålla ihop, annars blir ju kompisarna en falsk trygghet. Och kanske kompisen/kompisarna inte är så pass duktiga att de kan hämta din ski om du tappar den? Eller ens bogsera dig…? Och har de ens telefon med sig?

För att inte downwind skall komma att bli likt en tvångströja där du ideligen får vänta in folk, kasta oroliga blickar runt om kring dig, känna att du likt en vallhund vill samla ihop den utspridda gruppen och aldrig njuta av att gå in i din surfbubbla och bara göra din grej så har jag ett tips. Dela upp gruppen i par så att varje person endast får en kamrat att se efter. På ett sätt är det bra att dela upp sig i jämna par men det finns andra fördelar med att dela upp sig där mindre erfarna får paddla med mer erfarna.

Är man flera peroner som skall paddla är det viktigt att prata ihop sig innan om sträckningen så att alla förstår hur turen skall gå och ev om man bestämmer någon återsamlingspunkt el liknande.

downwind
Ut på dw-tur, aldrig sur!

Hur svag är den svagaste länken?

Det är ju faktiskt den svagaste personen i gruppen/paret som bestämmer möjlig paddelsträck. Om personen inte orkar 15 kilometer så är det inte speciellt lämpligt att planera en 15-kilometer lång dw-tur utan möjlighet till nedkortning/tidigare mål. Och hur stora vågor klarar den svagaste länken? Hur duktig är personen på reentry? Tänk gärna på det när du planerar en downwind för dig och dina kompisar, planera turen efter den svagaste länken.

Hur går sträckningen?

Att paddla över öppet hav eller i en fjord kan spela stor roll om något skulle hända och paddlaren/paddlarna behöver komma in till land snabbt. Om du paddlar över öppet hav kan du inte komma in till land snabbt, det är enkla fakta. Vad händer om du tappar din ski och är ensam? Hur länge behöver du ligga i vattnet innan hjälpen når fram? Har du klätt dig för det? Och det är ju inte bara en tappad ski som kan ställa till det. Sjösjuka, tappad paddel, sjukdom, skada mm är andra oönskade tillstånd man inte vill uppleva, allra helst inte på öppet hav.

En annan sak att tänka på är att även om det ser lugnt ut på havet där ni lägger i så kan det vara mycket tuffare en bit ut. Förhållanden förändras snabbt på havet och påverkas av flera parametrar. Förbered er hellre på större förhållanden än ni tror än tvärt om.

Hur mycket blåser det och hur stora är vågorna?

Vart går din gräns? Är vinden så stark att du inte kan paddla mot den? Om downwindturen har någon upwindsträckning så är detta väl värt att ta i beaktning. Och kan du vända upp mot vinden för att hjälpa din kompis om något skulle hända? Behärskar du reentry i den förväntade våghöjden? Kanske bra att ha paddelleash om vågorna är lite större, dels för att du kanske går runt och dels för att du kanske måste hjälpa din kompis och då är det skönt att kunna ha båda händerna fria. Vi är många som gärna vill ha stora vågor men för att paddla i stora vågor krävs träning. Och att träna på att paddla stora vågor är bäst att göra under kontrollerade former, kanske inne på en fjord i sällskap av någon/några.

Hur kallt är det i vattnet?

Vattentemperaturen spelar in på ditt klädval givetvis. Det kan vara svårt att varje gång klä sig för att kunna ligga i en längre stund/simma flera hundra meter i ruffigt hav, ofta blir man för varm och svettig när man paddlar hårt i sådan klädsel. Men välj dina tillfällen då du klär dig lättare, fundera över ovanstående parametrar.

 

Hur rank är min ski?

VI är flera i gänget som emellanåt väljer en något stabilare surfski då det är vinter eller då det blåser på rejält. På så vis ökar man marginalerna. Men alla har inte flera surfskis och några har köpt en surfski för att ge sig själv en utmaning. Ta reda på vart din gräns går och håll dig något under den då du skall ut på downwindtur. Tänk också på att du blir rankare ju tröttare du är. Klassikern är Semasters i Oxelösund där en 25 km lång downwindtävling avslutas med en tvättmaskinslik femkilometerssträcka in mot mål. Där är det alltid folk som går runt. Och är du trött kan det bli riktigt jobbigt att klara av reentry. Det är bra att alltid ha en chokladbit/gel i flytvästen utifall du blir tom på energi. Trots att vågorna är stora går det oftast bra att lägga ut benen, lägga ner paddeln, ta det lugnt en stund och fylla på med lite energi.

reentry